varmepumper sjælland

Kontakt os

Hvordan virker luft-til-vand varmepumpen

I fordamperen optager varmepumpen energi fra omgivelserne (jorden, udeluften, udsugningsluft), som får kølemidlet til at koge og fordampe. Når dampen herefter presses sammen inde i kompressoren, hæves trykket og temperaturen stiger. Herefter afgiver kølemidlet sin varme i kondensatoren, hvor kølemidlet afkøles og igen bliver til væske, der løber gennem termoventilen og tilbage til fordamperen, hvor processen starter forfra.

Det er i kondensatoren, at varmen fra kølemidlet overføres til husets varmefordelingssystem, enten i form af et vandbårent centralvarmeanlæg eller som luftvarme, der kan blæses ind i huset som varm luft.

Forhold mellem optaget og afgivet energi i varmepumper
For at drive varmepumpens kompressor skal der tilføres drivenergi, som normalt er i form af el. Afhængig af temperaturniveauet på varmekilden, og det ønskede temperaturniveau på den leverede varmeenergi, vil mængden af den leverede varmeenergi typisk være 2-5 gange større end den tilførte drivenergi.

Forholdet mellem optaget og afgivet energi kaldes også varmepumpens effektfaktor eller COP-faktor. Det er den, der angiver hvor effektiv varmepumpen er under de givne temperaturforhold. Generelt kan man sige, at jo højere temperaturniveau varmekilden har, og jo lavere temperaturniveau man afgiver varmen med, dets bedre bliver varmepumpens effekt/COP faktor.

Sådan fungerer varmepumpen, luft til luft

Luft til luft varmepumper udnytter energien i udeluften til at levere varme til boligen i form af varm luft og er et miljøvenligt alternativ til opvarmning af huse med især elvarme. Herudover kan luft til luft varmepumper også have forskellige former for filtrering og afrimning af luften, hvorved vira, fugt, skimmel og andre allergener fjernes på en effektiv måde.